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【レポート】英語クラスと日本語クラスの交流授業【Report】Joint Session :The English class and the Japanese class

December 14, 2023

2023年12月4日、言語・音声トレーニングセンターの開講科目(英語・日本語)を履修している日本の学生と留学生が集まり、交流授業を行いました。それぞれの授業での学習成果を発表し、コメントしてもらう実践的な活動を行うことを目的とし、発表に向けてそれぞれのクラスで準備をしてきました。

当日はまず、グループに分かれて自己紹介し、自由に話しながら知り合っていきました。留学生にとってはふだん同じキャンパスにいても異なる専攻の学生と知りあう機会はなかなかないため、いろいろな質問をしていました。また参加者の多くが半年の滞在である交換留学生であるため、おすすすめの観光スポットやおいしいレストランを教えてもらい、喜んでいました。

また留学に関心のある日本の学生が多く、留学予定の国・訪問したことがある国ついていろいろ質問していました。

次に、留学生が日本語で出身国や出身の都市について紹介しました。写真を見せながら、名所や名物の食べ物などを紹介し、「皆さん、ぜひ私の国へ来てください!」と呼びかけました。

その後、日本の学生が日本のお正月に関するテーマで英語による発表を行いました。お年玉・おせち料理などについて説明があり、黒豆の試食もありました。

ちょうどこれから年末年始を迎えることから、留学生たちはこの時期の日本の生活習慣についてとても興味を持って聞いていました。

ふだんはそれぞれ専門の勉強で忙しい毎日ですが、お互いに異文化への理解を深める機会になりました。終了時には連絡先を交換していたので、さらなる交流が続くでしょう。

 

On December 4th, 2023, Japanese students in English classes and international students in Japanese classes gathered in the joint class at the Training Center for Foreign Languages and Diction.

The aim for the event was to meet and talk with native speakers and conduct practical activities. Each class has been preparing for the speech in their own classes.

In the joint class, the students were first divided into groups and introduced themselves, talking freely and getting to know each other. 

International students usually do not have the opportunity to get to know students of different majors on the same campus, so they asked a lot of questions. Since many of the participants were exchange students staying in Japan for only six months, they were happy to learn about recommended sightseeing spots and restaurants.

Many Japanese students who were interested in studying abroad also asked many questions about countries they plan to visit or had already been to.

Next, international students gave speech to introduce their home countries and cities in Japanese. They showed photos of their tourist spots and food specialties. They concluded the speech with saying “come to my country!” to the audience.

 After that, Japanese students made presentations on the theme of “Japanese New Year” in English.  

As it was just around the time of the New Year, they talked about Otoshidama- new year allowance, Osechi-traditional Japanese New year feast, and so on with tasting opportunity of black soybeans which is common to serve in Osechi. The international students were very interested in learning about Japanese customs and lifestyles.

At the end of the event, students exchanged contact information. We hope that further private gathering will happen.

Although they are usually busy with their own specialized studies, this was an opportunity to deepen their understanding of other countries and cultures. 

(Global Support Center)